PRAKTYCZNA WSKAZÓWKA: UNIKAĆ KOKSOWANIA KLEJU– ZMNIEJSZYĆ TEMPERATURĘ

Czy Ty również widziałeś ten symbol na swoim urządzeniu do topienia kleju i zastanawiałeś się do czego on służy? Prawidłowo, chodzi o obniżenie temperatury kleju. Wszystkie urządzenia do topienia kleju firmy Robatech posiadają funkcję czasowego obniżania temperatury kleju, gdy nie są używane. Co to ma wspólnego z koksowaniem kleju? W tym wpisie na blogu dowiesz się, jak obniżenie temperatury pozwala zaoszczędzić na przestojach w produkcji spowodowanych koksowaniem.

Vision_Temparature_Lowering_Button

ROZGRZANY KLEJ NIE LUBI CZEKAĆ

Co robi Twój system nanoszenia kleju, gdy produkcja jest zatrzymana? Na przykład dlatego, że przezbrajasz system. Lub jeśli w przypadku danego produktu nie ma akurat potrzeby stosowania kleju. Czy wyłączasz całkowicie system nanoszenia kleju? Oczywiście, chcesz wznowić produkcję tak szybko, jak to możliwe po wyłączeniu. Dlatego może wolisz zostawić klej w temperaturze obróbki, zwłaszcza jeśli nie wiesz dokładnie, jak długo potrwa przerwa.

Jednak pojawia się pewien problem: Jeśli roztopiony klej będzie stał przez dłuższy czas, bo nie jest używany, zacznie się rozkładać. Naprężanie spoin i odbarwienie kleju to pierwsze tego oznaki. Klej staje się bardziej lepki, zmniejsza się ciśnienie klejenia i ostatecznie cierpi na tym połączenie klejowe. Jeśli filtry kleju są również zatkane, powinny włączyć się wszystkie sygnały alarmowe: Klej jest na granicy spalenia! Proces ten znany jest jako koksowanie kleju, pękanie lub nawet karbonizacja kleju.

KOKSOWANIE POWODUJE PRZESTOJE W PRODUKCJI

Znasz to: Spalony klej już nie przylega i produkujesz odrzuty! Koksowanie powoduje również zapychanie głowic nanoszących oraz węży. Produkcja stanęła w miejscu, tym razem z powodu systemu nanoszenia kleju. Niewielkie koksowanie kleju można usunąć poprzez przepłukanie systemu, ale nie zawsze jest możliwe wypłukanie wszystkiego. W najgorszym przypadku dochodzi do nieodwracalnego uszkodzenia komponentów. Ogromna strata jakości i czasu.

Co można z tym zrobić? Jeśli system nanoszenia kleju nie jest używany, ale nie chcemy go całkowicie wyłączyć, należy zmniejszyć temperaturę.

Blog_Kleber_verbrennt
KIEDY OBNIŻENIE TEMPERATURY MA SENS?

Jeśli system nanoszenia kleju nie będzie potrzebny dłużej niż 30–45 minut, zaleca się obniżenie temperatury kleju o co najmniej 20–30°C względem aktualnej temperatury obróbki. Można to zrobić ręcznie lub automatycznie. Chroni to klej, ale pozwala w ciągu kilku minut przywrócić go do temperatury roboczej. Na podstawie doświadczenia jako wieloletniego kierownika ds. klienta technicznego mogę zapewnić, że te kilka minut jest na wagę złota. Zajmuje to tylko chwilkę, a czyszczenie lub nawet wymiana kompletnego systemu nanoszenia kleju z powodu zwęglonego kleju może kosztować Cię znacznie więcej czasu i pieniędzy! Można na tym tylko zyskać: na jakości, na niezawodności procesu oraz na długiej żywotności systemu. Na noc lub przy dłuższych przerwach w pracy należy oczywiście wyłączyć całkowicie system nanoszenia kleju, tak jak zwykle.

Jakiesą twoje doświadczenia? Czy obniżasz temperaturę kleju, gdy masz przestoje? Dlaczego nie? Napisz komentarz, jesteśmy ciekawi Twojej opinii!